Gratis informatiegesprek? 0413 321755

Stel een vraag

Wereld van verschillen

Geplaatst op: 15 september 2018 door Marjolein van Kampen

Als adviseurs van Bascule kunnen we het hier niet vaak genoeg over hebben: het hanteren van conflicten. Verschillen vormen de basis van conflicten. Daarom willen we het hanteren van conflicten liever vertalen naar ‘beter kunnen omgaan met verschillen’.

Ik verblijf sinds twee maanden in India en ik leer hier veel over het omgaan met verschillen. Cultuurverschillen kunnen je niet ontgaan in dit land met zijn enorme diversiteit. Een kerk naast een hindoe tempel en iets verderop zie je de minaretten van een moskee. Door deze verscheidenheid heeft India een boeiende geschiedenis van gewoonten, gebruiken, goden, vereringen, mythen, doctrines, rituelen en stromingen.

Als je alleen al naar het verkeer kijkt, dan rijdt, loopt, fietst, wandelt van alles kriskras door elkaar. En met van alles, bedoel ik ook echt van alles: brommertjes, (bak)fietsen, tuktuks, ezels, geiten, koeien, auto’s, trucks, tractors. Ik heb er vast nog een paar gemist. Waar je ook kijkt zijn er verschillen. Men heeft hier een gave om zonder duidelijke verkeersregels toch in een soort ‘flow’ door het verkeer te gaan. Oversteken? Geen probleem, dat lukt zelfs wanneer het overige verkeer gewoon door gaat. Nauwelijks zichtbaar wordt vaart geminderd, om vervolgens in dezelfde ‘flow’ weer door te gaan. Tenminste, als het verkeer niet compleet is verstopt.

Waarom ruimte en beweging helpen bij het beter omgaan met  verschillen

Wat ik hier nu zo opvallend aan vind? Ik vind het fascinerend te zien dat al de verschillen die ik waarneem, hier niet leiden tot conflicten. Ja, er wordt een keer getoeterd, maar daar blijft het meestal bij. Geen geïrriteerde blikken, opgestoken vingers of scheldkanonnades. Men weet om te gaan met de verschillen.

Ruimte

Verschillen zijn er nu eenmaal. Men lijkt hier te denken: wat heeft het voor nut je daar druk over te maken? Rustig blijven en elkaar de ruimte geven. Letterlijk en figuurlijk. En ruimte is hier een relatief begrip. Met de hoeveelheid inwoners in de stad waar ik woon -rond de 15 miljoen- is ruimte schaars! Toch is er die ruimte voor al die opvattingen, godsdiensten, rituelen, waarden en normen.

Verschillen uitvergroten

Het moment dat het wringt is wanneer de verschillen worden uitvergroot. Het gaat niet meer om wat men hier verbindt, maar om waarin men verschilt. Dit gebeurt bijvoorbeeld in verkiezingstijd. Dan zie je ineens dat de tolerantie wat haarscheurtjes vertoont. Er is zelfs een algehele drooglegging voor nodig om te voorkomen dat de gemoederen te hoog oplopen en mensen elkaar te lijf gaan om de meningsverschillen te beslechten.

Een ander typerend moment wanneer het wringt is zichtbaar in het verkeer. Verkeersopstoppingen -en die zijn er veel- ontstaan hier vooral, wanneer iemand zijn eigen belang vooropstelt door zich ergens tussen te wringen, daar waar eigenlijk geen ruimte is. Met als gevolg dat alles geblokkeerd wordt en er letterlijk geen doorkomen meer aan is.

Verschillen benutten

Wanneer verschillen geaccepteerd èn gerespecteerd worden, ontstaat er meer ruimte voor die verschillen. De verschillen kunnen, mogen en zullen er zijn. Door de ruimte voor verschillen is er minder ruimte voor conflicten. Ruimte ontstaat bijvoorbeeld door begrip te hebben voor de verschillen en ze te laten voor wat ze zijn. Wanneer je de verschillen uitvergroot en jouw standpunt als dé waarheid beschouwt, is geen ruimte meer voor de verschillen. Zoals het voorbeeld in het verkeer in India: wanneer iemand nog net even zijn auto of tuktuk ergens voor zet, zodat de rest – en vaak ook diegene zelf – geblokkeerd wordt, is er geen ruimte meer voor beweging.

“De hemellichamen zouden niet mooi zijn indien zij zich niet bewogen”
– Citaat Johannes Kepler

Opbrengst van conflicten

Wanneer de verschillen optimaal benut worden, levert dit veel op. Hoeveel dat is? Een indicatie van wat dit een organisatie kan opleveren, kun je hier vinden. De effecten van het positief benutten van conflictpotentieel worden zichtbaar gemaakt in onze conflictkosten calculator. Probeer het eens!

Samengevat: er is ruimte nodig, zodat je om kunt gaan met verschillen en deze verschillen kunt benutten. Er is ook ruimte nodig voor beweging. Ruimte om elkaar te begrijpen of te respecteren in een mogelijk verschil. Gebruik de ruimte voor verschillen eens om te onderzoeken waar de verbinding zit, door bijvoorbeeld naast de ander te gaan staan en vanuit diens perspectief naar iets te kijken. Er is beweging nodig, om de stap richting de ander te maken. Vanuit de verschillen, en deze te onderzoeken om ze te kunnen begrijpen, ontstaan de mooiste dingen! Lees ook eens onze tips om conflictsituaties te benutten.

Meer weten over het benutten van verschillen? De adviseurs van Bascule begeleiden organisaties en teams bij het verbeteren van de samenwerking, vanuit de visie dat verschillen er kunnen en mogen zijn. Meer weten over wat dit voor een organisatie of een team kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden of met een kop koffie te onderzoeken hoe we je van dienst kunnen zijn met onze andere kijk op conflicten.

Bereken zelf uw conflictkosten

Conflicten zijn een logisch en natuurlijk verschijnsel in elke samenwerking. Waar verschillende mensen samenwerken ontstaan conflicten. De Conflictkostencalculator die Bascule heeft ontwikkeld, biedt de mogelijkheid om een schatting te maken van de kosten en gederfde omzet van veel voorkomende conflictsoorten binnen een organisatie. Het bepalen van deze conflictkosten helpt u bij een sensibeler omgang met conflicten binnen uw bedrijf. Klik hier om de conflictkosten calculator in te vullen voor een indicatie.

Terug naar het overzicht

In deze bijzondere tijden kunnen wij u nog steeds van dienst zijn. Juist nu.

Wij bieden onze dienstverlening ook op afstand aan, met de kwaliteit die u van ons gewend bent.
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden van online mediation en digitale conflictcoaching of klik hier voor meer informatie.