Of het nu gaat om arbeidsconflicten, burenruzies, zakelijke geschillen, familiezaken, echtscheidingen of conflicten met de overheid: bijna alle grote en kleine conflicten lenen zich voor mediation. Maar er zijn duizenden ‘mediators’ in Nederland en het is vooralsnog geen beschermd beroep. Hoe kies je dan een goede mediator? Wij geven een aantal tips waar je bij het maken van de keuze voor een mediator op moet letten.
Mediation wordt zowel ingezet om een relatie te herstellen als om een relatie te verbreken. Bij mediation lossen partijen samen hun conflicten op via bemiddeling van een onafhankelijke derde; de mediator. Ook als er een gerechtelijke procedure loopt, kun je nog kiezen voor mediation.
Waarom mediation
Herstel van de communicatie tussen partijen staat centraal bij mediation. Want, hoe gek het ook klinkt, ruzies en problemen wijzen vaak op een grote stilte. Er wordt niet (meer) gepraat. Er wordt niet (meer) geluisterd. In plaats van door te vechten kun je met behulp van de mediator het gesprek weer met elkaar aangaan. Dit gebeurt in het bijzijn van de bemiddelaar of mediator. Een onafhankelijk iemand, die de gesprekken tussen alle betrokkenen in goede banen leidt. Onder zijn begeleiding krijg je makkelijker inzicht in wat jou en de ander daadwerkelijk beweegt. De mediator haalt daarbij de emotionele en inhoudelijke aspecten van het conflict uit elkaar. Zo ontstaat er ruimte voor toenadering en kunt je actief werken aan een voor ieder bevredigende oplossing voor de toekomst (ondanks, in eerste instantie, ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen). Door het herstel van de dialoog, bent je weer in staat realistische afspraken met elkaar te maken.
Voorwaarden om te starten met mediation is dat:
- beide partijen bereid zijn om met de ander in gesprek te gaan;
- er ook ruimte is voor onderhandeling.
Wat biedt mediation voor verschil
Een advocaat regisseert, voor één van de partijen. Een rechter hakt een knoop door. Hij (of zij) beslist en daar heb je het mee te doen. Het komt regelmatig voor dat beide partijen last hebben van het slepende conflict, zich niet gehoord voelen en niet tevreden zijn met de beslissing.
Bij mediation bereiken partijen zelf een oplossing en wordt deze oplossing niet opgelegd door iemand anders. Tijdens de mediation is er bovendien veel meer maatwerk mogelijk. Er kunnen allerlei individuele, creatieve en minder voor de hand liggende afspraken gemaakt worden die in een gerechtelijke procedure nooit aan de orde zouden komen. Voor de rechter is alleen een juridische oplossing mogelijk. Het verloopt sneller, is goedkoper en daarnaast is mediation vertrouwelijk, waar een vonnis of rechtbankprocedure openbaar is.
Hoe vind je een goede mediator
- Het Mediatorsfederatie Nederland (MfN) is een door de overheid erkend landelijk mediationregister, voorheen was dit het NMI-register. De ruim 2500 mediators die hierin zijn opgenomen, moeten aan diverse opleidings-, examen- en ervaringseisen voldoen en dienen zich te houden aan gedragsregels en een reglement.
- Win o.a. informatie in over de genoten opleiding, achtergrond en ervaring van de mediator. De keuze voor een mediator is afhankelijk van je situatie, mediators hebben namelijk specialisaties. Conflicten in de relationele sfeer vragen bijvoorbeeld om een andere expertise dan arbeidsconflicten. Ga na in welk(e) deelgebied(en) de mediator gespecialiseerd is.
- Iedere mediator is anders. Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de mediator. Veel mediators bieden gratis een kennismakingsgesprek, op deze manier kun je beoordelen of je vertrouwen hebt en er een klik is.
- Iedere mediator stelt zijn eigen tarief vast. Bespreek het uurtarief op voorhand en overleg over een eventueel vast tarief. Vraag hierbij na of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand en of de mediator deze toevoeging voor jou kan aanvragen (geregistreerd RvR-mediator).
Heb je vragen of wil je graag vrijblijvend kennismaken met onze mediator(s)? We denken graag met je mee. Neem hier contact met ons op!