Gratis informatiegesprek? 0413 321755

Stel een vraag

Help, heb ik een conflict?

Geplaatst op: 25 maart 2020 door Dimphy Delleman

Spanningen tussen mensen, in uiteenlopende situaties, nemen toe en groeien uit tot conflicten. Het blijkt dat de meeste mensen de escalatie niet willen, maar er zich in meegesleurd voelen. Je kop in het zand steken, helpt daarentegen ook niet. Het overkomt je en borrelt toch verder. Als laatste redmiddel wordt dan hulp van buitenaf gezocht. Maar het hoeft lang niet altijd zo ver te komen. Je kunt namelijk heel veel zelf doen!

Dit is een soort ‘eerste hulp bij conflicten’, een mediation zelftest. Beantwoord de volgende vragen van onze mediator Rudi Thomas en krijg (meer) zicht en grip op de situatie. Misschien is een oplossing wel dichterbij dan je denkt…

 1. Weet ik zeker dat ik een conflict heb, of staat die er aan te komen?
 2. Met wie heb ik een conflict?
 3. Weet die ander dat we een conflict hebben?
 4. Wat heb ik tot nu toe gedeeld met die ander over het conflict?
 5. Ben ik daar tevreden over?
 6. Wat heb ik ermee bereikt?
 7. Wat zou ik ermee wíllen bereiken?
 8. Nog een keer: wat heb ik zelf allemaal tegen de ander gezegd?
 9. Welk effect heeft dat op de ander gehad?
 10. Heb ik daar eigenlijk wel naar gevraagd of is dat mijn veronderstelling?
 11. Wat heeft die ander tegen mij gezegd?
 12. Hoe is dat bij mij binnen gekomen?
 13. Zou het ook zo bedoeld zijn?
 14. Hoe weet ik dat eigenlijk …. (misschien dat daar een ander naar zou kunnen vragen!)
 15. Wat doet het conflict met mij?
 16. Waarom kan ik daar geen woorden aan geven… Wie zou dat wel kunnen voor mij?

Met de antwoorden op bovenstaande vragen, hopen we dat onze hulp niet (meer) nodig is. Heb je misschien nog wel dat laatste zetje in de rug nodig, een kritische blik, handvatten om het conflict hanteerbaar te maken of een paar tips hoe jouw conflict in de praktijk aan te gaan? Onze mediators staan voor je klaar, juíst nu. We rijken je de hand om onze hulp en expertise te benutten bij (oplopende) conflict-, spannings- en crisissituaties, in welke context dan ook. Iedere werkdag is een MfN geregistreerd mediator gratis en vrijblijvend telefonisch, via chat en email bereikbaar voor vragen en advies; voor jou!

Terug naar het overzicht