Gratis informatiegesprek? 0413 321755

Stel een vraag

E-learning Conflictvaardigheden

Geplaatst op: 22 april 2020 door Marjolein van Kampen

We leven op dit moment allemaal in onzekerheid. Blijven we gezond, blijven onze familie en vrienden gezond, heb ik straks nog wel werk? Dit zijn slechts een paar voorbeelden wat de huidige situatie vanwege de Corona crisis met zich mee kan brengen. Onzekerheid kan leiden tot spanning. Spanning kan leiden tot conflict. En niets doen, werkt slechts escalerend. 

Het ‘nieuwe normaal’. Je zit niet zo lekker in je vel en je maakt je zorgen. Ondertussen ben je wel nog aan het werk en kun je alleen met je collega’s samenwerken ‘op afstand’. Voor sommigen is dit een normale manier van werken, maar voor anderen kan dit ingewikkeld zijn. Je merkt bijvoorbeeld dat de communicatie met je collega’s niet zo lekker loopt. Waar je voorheen aan een half woord genoeg had om elkaar te begrijpen, merk je nu dat er veel discussies ontstaan en iedereen sneller geïrriteerd raakt.

Voor je het weet heb je een conflict. Dit hoeft zich niet altijd te uiten in ruzie of agressie. Er kan ook sprake zijn van een conflict wanneer er niets gezegd of benoemd wordt. Je doet daar zelf ook aan mee, omdat je liever even je mond houdt dan dat je zegt wat je ingewikkeld vindt. Iedereen heeft het al moeilijk genoeg, toch? Wat gebeurt er? Emoties, zoals stress, hebben veel invloed op hoe je je gedraagt in een sociale omgeving. Dat zal iedereen wel kunnen herkennen. Als je lekker in je vel zit, ben je minder gevoelig voor ‘gedoe’ met collega’s, dan wanneer je geïrriteerd bent. Met andere woorden: je eigen rol in een conflictsituatie kan constructief of destructief zijn.

Conflicten constructief maken

Conflicten kunnen zich constructief ontwikkelen als je moeilijke dingen wel op een goede manier zou kunnen bespreken, samen oplossingen kunt zoeken en met elkaar van gedachten kan wisselen wat die oplossing voor jou en de ander inhoudt en wat je gaat doen als iets ingewikkelder wordt. Het resultaat daarvan kan zijn dat niet alleen jouw behoeften of belangen vervuld worden, maar ook die van je teamleden. Vervulde behoeften zorgen ervoor dat je je meer tevreden, gelukkig of ontspannen voelt. Dat is in deze gecompliceerde tijd geen overbodige luxe!

Wij hebben in samenwerking met The Competence Group een e-learning op het gebied van conflictvaardigheden en conflictmanagement ontwikkeld. Deze e-learning geeft inzicht in wat conflicten zijn, hoe ze ontstaan en hoe je ze herkent. Ook krijg je handvatten hoe je beter met conflicten kunt omgaan, conflictvaardiger te worden zogezegd. Je krijgt inzicht in verschillende methoden en technieken die je zou kunnen gebruiken, zonder dat de situatie verslechtert. Hoe sneller je namelijk conflictsituaties herkent, hoe meer je escalatie kunt voorkomen. Conflicten die doorsudderen en niet opgelost worden, escaleren fasegewijs, waarbij elke fase eigen karakteristieken heeft.

In dit hele proces van ‘conflictvaardigheden’ leer je hoe je verschillende standpunten/situaties kunt verduidelijken, zodat achterliggende behoeften en belangen beter inzichtelijk worden. Je leert waarom conflicten escaleren en hoe dat gebeurt.

Conflict inzicht

Inzicht hebben in conflicten, hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze constructief kunt maken, valt of staat met jouw eigen rol. Denk maar eens aan gespreksvaardigheden, zoals een open en actieve houding hebben, goed naar elkaar kunnen luisteren en de ander laten uitspreken, mėt elkaar praten in plaats van over elkaar. Zeg vooral iets over het gedrag dat je waarneemt. Dat is iets anders dan het geven van een mening. Wanneer je duidelijk maakt wat het gedrag voor jou betekent en wat je de ander zou willen vragen, creëert dit ruimte voor het gesprek. Door tijd te nemen voor het uitwisselen van deze ‘betekenissen’, zal je je beter kunnen verplaatsen in de ander. Meningen en emoties kunnen op een goede manier een plek krijgen.

Wil je meer weten over de e-learning, neem contact met ons op! Aanmelden voor deelname aan de e-learning? Klik hier.

 

 

 

Terug naar het overzicht