Gratis informatiegesprek? 0413 321755

Stel een vraag

Hoe ga je om met een conflict? Drie tips!

Geplaatst op: 18 maart 2020 door Dimphy Delleman

Conflicten, vaak lopen we ervoor weg. Met als gevolg dat ze onderhuids verder groeien en escaleren. Jammer, want conflicten kunnen ook leiden tot het verbeteren van leefplezier en het terugdringen van stress. Als je ervoor open staat. In deze onzekere Corona tijd, leven we nog dichter op elkaars lip, ontstaat druk op de werkvloer en zijn we ons bewuster dan ooit van elkaar. Hoe ga je om met een (beginnend) conflict? De komende tijd nodigt ons uit om mediationvaardigheden te benutten. We geven drie tips:

1. Luister naar de ander
Met aandacht en met het doel de ander te begrijpen. Meestal denken we dat we naar de ander luisteren, maar dikwijls is dat niet zo. We bedenken namelijk in de tussentijd wat we zullen gaan zeggen als de ander ophoudt met praten. Het effect daarvan is dat de ander zich niet gehoord en niet begrepen voelt, waardoor hij/zij geen reden voor toenadering ziet en het conflict onnodig verhardt. Probeer door te vragen met veel open vragen. Vat samen om te controleren of je de ander ook werkelijk begrijpt. Begrip hebben en accepteren dat er verschillen zijn betekent niet dat je jouw eigen zienswijze hebt opgegeven. Luisteren kan veel zeggen en er ontstaat eerder bereidheid om het conflict samen op te lossen.

2. Spreek je uit
Je eerste reactie op de situatie is vaak woede, frustratie, teleurstelling. Dat is geen handig moment om het conflict op te lossen. Het is van belang dat je duidelijk uitspreekt waar het voor jou om gaat. Vraag je af wat je nou zo boos maakt. Waar reageer je precies op, wat zit er achter? Niet mitsen en maren, maar vriendelijk én helder zeggen wat je denkt. Blijf daarbij gefocust op het echte probleem en het gevaar van aannames. Laat het conflict niet sudderen, maar weet ook wanneer het niet lukt en stop dan even. Tel tot tien of neem een pauze. Je zult merken dat je jouw gevoelens daarna beter onder woorden kunt brengen en onderbouwen.

3. Maak goede, heldere afspraken
Een probleem oplossen betekent idealiter dat beide partijen krijgen wat ze willen. Maar neem ook verantwoordelijkheid voor je eigen deel en misschien afstand van een aantal wensen. Dat maakt het makkelijker om over te gaan van conflict naar onderhandelen, ofwel van win-verlies naar een win-win. Vaak gaat het aan het einde mis en horen de betrokkenen bij de afspraken vooral datgene wat zij willen horen. Check liever nog een keer of iedereen de afspraak heeft begrepen.

 

Wat kun je nog meer doen?

  1. Doe conflictvaardigheden op
    Conflicten blijven ook tijdens en na Corona bestaan. Heb jij of medewerkers onverwacht tijd beschikbaar en wil je de huidige situatie benutten? Wij stellen onze e-learning Conflictvaardigheden beschikbaar (duur ongeveer 1,5 uur en een telefonische follow up). In geval dit nodig of gewenst is, bieden we in deze tijd een solidair aanbod: nu deelnemen – betaal later. Kijk voor meer informatie over de e-learning hier of neem contact met ons op.
  2. Conflict hulp en advies
    Onze mediators staan voor je klaar, juíst nu. We rijken je de hand om onze expertise te benutten bij (oplopende) conflict-, spannings- en crisissituaties, in welke context dan ook. Iedere werkdag tot en met 1 juni aanstaande, tussen 15.00 uur en 17.00 uur, is een MfN geregistreerd mediator telefonisch, via chat en email vrijblijvend en kosteloos bereikbaar voor vragen en advies. Samen sterk!
  3. Digitale gespreksmentor
    Gesprekken begeleiden; dat is waar wij mediators in opgeleid zijn. Bij digitale gesprekken en vergaderingen, hoort een andere gespreksdiscipline om tot een constructieve bijeenkomst te komen. Het loont de moeite een externe gespreksleider in te schakelen, om het proces te waarborgen, zodat jijzelf beschikbaar bent voor en op de inhoud.
Terug naar het overzicht